poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne wypieki cz. 2 - BRZOSKWINIOWIEC


Brzoskwiniowiec - ciasto idealne, ulubione członków mojej rodziny. Zostało zrobione po raz pierwszy ponad 23 lata temu przez moją mamę. Przepis znalazła podobno w jakiejś gazecie. Od lat jest to element kolacji wigilijnej. Jest niezwykle proste do zrobienia, a przygotowanie go trwa naprawdę niedługo. Musi być upieczone dzień wcześniej żeby masa zsiadła się przez noc. Wypróbujcie, a nie pożałujecie ;) 

Składniki:

Ciasto 
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 75 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
  • 250 g jogurtu brzoskwiniowego
  • puszka brzoskwiń
  • żelatyna ( na 2 l)
  • 200 g śmietany 36%
  • 20 ml soku z cytryny
+ słoik konfitury brzoskwiniowej

Przygotowanie:
CIASTO

Oddzielamy żółtka od białek. Następnie do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy. Ubijając dodajemy cukier puder z cukrem waniliowym. Dodajemy cukier stopniowo!


Do tak przygotowanych białek będziemy dodawali utarte żółtka. 


Ucieramy żółtka i dodajemy je do białek. 


Do powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, uprzednio je przesiewając. 


Masę przenosimy do formy wyłożonej papierem, który został posmarowany masłem. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.


Po włożeniu ciasta do piekarnika podkręcamy temperaturę do 180. Pieczemy 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy oby na pewno jest już upieczone ;)


Wyciągamy z piekarnika i od razu wyjmujemy z formy. 
W czasie stygnięcia ciasta będziemy robić masę. 




MASA

2 połówki brzoskwiń kroimy i wkładamy do blendera.



Miksujemy chwilkę do uzyskania musu.


Pozostałe brzoskwinie kroimy w kostkę. Mus przekładamy do miski i wkładamy pokrojone brzoskwinie. 


 Do brzoskwiń dodajemy jogurty brzoskwiniowe. 


Mieszamy do uzyskania masy.



W innej misce ubijamy śmietanę.


Ubitą śmietanę dodajemy do brzoskwiniowej masy.


Następnie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę.


W tym czasie zabieramy się za krojenie ciasta.


Naszej ciasto przekrawamy na pół. Można użyć do tego noża elektrycznego lub nici. 


Do garnuszka wykładamy konfiturę i podgrzewamy.


Rozkładamy ciasto.


Dolną część ciasta smarujemy masą brzoskwiniową.


Wykładamy całą masę na dół ciasta.


Górę ciasta nałożyć na masę. 


Górę smarujemy podgrzaną konfiturą.


Po tej czynności wkładamy ciasto do lodówki i tam go trzymamy ;) wyjmujemy przed podaniem ;)


Bon appetit! :)

KN


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz