poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne wypieki cz.1 - SERNIK GRUSZKOWO-KOKOSOWY


Zacznę cykl świątecznych wypieków od najlepszego sernika na świecie - kokosowego z gruszkami. Po raz pierwszy został on zrobiony w moim domu 3 lata temu i zachwycił mnie swą delikatnością, puszystością i tym, że jest po prostu inny. W tym roku to właśnie pod taką postacią będzie obowiązkowy sernik. Nie jest baaaaaardzo trudny w przygotowaniu, a gwarantuje wypiekowy sukces. Przepis pochodzi z bloga - kwestiasmaku.com i został delikatnie zmodyfikowany (jest po prostu tak dobry :) )

Składniki:
SPÓD:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 6 jajek (oddzielać żółtka od białek)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
+ 1 kg gruszek lub 1 puszka 
Przygotowanie:

Spód

Do miski wsypujemy : mąkę, proszek do pieczenia, wiórki oraz cukier 


Następnie wbijamy jajko (najpierw do filiżanki!)...


i dodajemy masło.


Do miski wlewamy łyżkę mleka.


Wyrabiamy jak standardowe ciasto kruche. 


Po wyrobieniu (pamiętajcie, im szybciej tym lepiej) przesypujemy do woreczka i wstawiamy do lodówki na godzinę. 


Kruszonka

Do suchych składników (mąki, cukru, cukru pudru i wiórek) 




dodajemy masło. 


Wszystko zagniatamy i wkładamy do woreczka, by następnie wstawić do lodówki również na godzinę. 


Po godzinie wyjmujemy ciasto na SPÓD i układamy i ugniatamy palcami na blasze wyłożonej posmarowanym masłem papierze. 


Następnie spód wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika (170 stopni)

Masa serowa
Ser mieszamy ze śmietaną. 


Wybijamy jaja oddzielając żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (1/2 szklanki). 


Do powstałej masy dodajemy na zmianę i stopniowo ser, łyżka po łyżce i cukier z proszkiem do pieczenia. Ser - cukier- ser- cukier...


Tak będzie wyglądać masa po dodaniu sera. 


W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. 


Następnie przenosimy białka bardzo delikatnie do masy z żółtkami.


Tak przygotowaną masę nakładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta.


Wygładzamy.


GRUSZKI

Ja użyłam tych z puszki. Tak więc odcedzamy gruszki.


Gruszki kroimy w kostkę. 


Na masę serową układamy pokrojone gruszki.


Następnie posypujemy ciasto kruszonką.


Tak przygotowane ciasto pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Tak zostawić jeszcze na 10-15 minut. 


I voila! Ciasto gotowe :)


Bon appetit!

KN


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz